Op deze pagina vind je interessante boekentips en/of tips op het gebied van gezondheid.

Boeken:

  • Vaders voor mijn dochters van Bruce Feiler: Bruce Feiler is nog maar een jonge vader als hij te horen krijgt dat hij een zeer agressieve vorm van botkanker heeft. Hij maakt zich meteen zorgen over wat dit betekent voor zijn tweelingdochters Eden en Tybee. Drie dagen later komt hij met een inspirerend plan om zijn dochters te beschermen na zijn dood: hij zal 6 mannen, die hij op verschillende momenten in zijn leven heeft leren kennen, vragen om een vader voor zijn dochters te zijn als hij er niet meer is. Vaders voor mijn dochters gaat over wat er gebeurt na dit besluit; een aangrijpend relaas van zijn behandelingen, afgewisseld met de opbeurende levenslessen van de 6 mannen die hij heeft uitgekozen. Dit boek verandert de manier waarop ouders omgaan met hun kinderen, hun vrienden en hun eigen leven. Sinds een paar jaar geef ik dit boek aan mijn vrienden die voor het eerst vader worden. Ter inspiratie.  In mijn ogen is dit het ultieme mannenboek over vaderschap, leiderschap en eigenaarschap in goede en slechte tijden. ‘Vaders voor mijn dochters’ is open, recht door zee en met een gezonde dosis humor geschreven. Een bijzonder verhaal dat je nog lang na het lezen bijblijft.

 

  • Het slimme onbewuste van Ap Dijksterhuis: Waarom helpt nadenken vaak niet bij het nemen van beslissingen? Waarom vinden we een liedje dat al weken op nummer 1 staat in de hitlijsten leuker dan een liedje dat we voor het eerst horen? En hadden Mozart en Einstein een beter functionerend bewustzijn dan wij, of was het hun onbewuste dat hen tot genieën maakte? We plaatsen het bewustzijn op een voetstuk, zien het als de kroon op de evolutie en denken dat het ons onderscheidt van andere dieren: dat het ons verstandig en rationeel maakt, dat het de baas is in ons brein en dat het ons gedrag stuurt. Ons onbewuste daarentegen zien we als ondergeschikt. Het is niet meer dan een hulpje van het bewustzijn. Freud zag het al als een vergaarbak van ellendige herinneringen en dierlijke driften die door het bewustzijn beteugeld moeten worden. Het slimme onbewuste laat zien dat deze zienswijze onzinnig is en dat juist het onbewuste allesbepalend is. Ons onbewuste stuurt (met een verwerkingscapaciteit die ongeveer 200.000 keer zo groot is als die van het bewustzijn) ons gedrag, ons denken en onze gevoelens.

 

  • Op naar geluk van Ap Dijksterhuis: Ons geluk hebben we voor een aanzienlijk deel in eigen hand. Voor ongeveer 50 procent zelfs, zo vertelt de hedendaagse wetenschap ons. In de zoektocht naar het begrijpen van geluk verbindt Dijksterhuis met veel vaart en humor de moderne psychologie en neurowetenschap met de klassieke westerse filosofie en het boeddhisme. De lezer wordt op een verbluffende manier heen en weer geslingerd tussen de valkuilen van de consumptiemaatschappij en het belang van mindfulness, tussen vrije wil en de vraag of popfestivals ons gelukkig maken, tussen de moeder van John Lennon en de vraag waarom reizen goed voor ons is, en tussen Socrates’ advies om wijsheid te ontwikkelen en de typisch eenentwintigste-eeuwse vraag hoe vaak je, voor je eigen gemoedsrust, nu eigenlijk je e-mail moet lezen. In Het slimme onbewusteschreef Dijksterhuis dat, hoewel ons gedrag vooral bestuurd wordt door het onbewuste, we ons bewustzijn nodig hebben om geluk te ervaren. Hier legt hij uit hoe we dat moeten doen. 

 

 

Heb je een vraag?

Neem vrijblijvend contact met ons op